Tilinpäätös lähestyy

Monilla yrityksillä tilikausi on kalenterivuosi ja tilinpäätöksen hetki alkaa lähestyä. Nyt on hyvä aika aloittaa tilinpäätökseen valmistautuminen. Kirjanpitäjän kanssa kannattaa käydä tilinpäätösneuvottelu tai muulla tavalla kommunikoida, että tilinpäätöstä varten tarvittava aineisto toimitetaan kirjanpitäjälle ajallaan. Hyvä on myös sopia tilinpäätöksen aikataulu hyvissä ajoin pitäen silmällä mm. hallituksen kokousta ja tulevaa yhtiökokousta.

Tässä lyhyt muistilista tilinpäätöksen aineistoista:

 • mahdollisen kassan saldo
 • saldotodistukset pankkitileistä
 • mahdollisen varaston inventaarilistat
 • myyntisaamiset
 • luottotappiot
 • ostovelat
 • omaan käyttöön valmistus
 • saldotodistukset lainoista
 • siirtyvät korot
 • luettelo kiinnityksistä, annetuista panteista, takauksista ja muista vastuista
 • rasitustodistukset
 • osakaslainojen vakuudet
 • henkilökunnan keskimääräinen lukumäärä tilikauden aikana
 • kertyneet lomapäivät henkilöittäin
 • lomapalkkavelka laskelmineen
 • ennakkoverolippu
 • viimeisin verotuspäätös
 • leasing-sopimusten tiedot
 • tiedot yhtiössä tapahtuneista muutoksista tai muuten tärkeistä toimintaan liittyvistä asioista
 • mahdolliset keskeneräiset työt
 • sijoitusten arvot tilinpäätöspäivänä ja tilikauden tapahtumat, jos ei aiemmin toimitettu
 • taseen ulkopuoliset vastuut
 • osakasluettelo
 • dokumentaatio kaikkeen riittävällä tasolla, esim. aktivoitavien kehitysmenojen riittävä dokumentointi on ehdottoman tärkeää

Osa listassa mainituista asioista on usein parhaiten tilitoimiston tiedossa. Jos esimerkiksi palkanlaskenta hoidetaan tilitoimistossa, on lomapäiväseuranta tilitoimiston tehtävä ja lomapalkkavaraus tehty mahdollisesti kuukausittain. Henkilöstön määränkin pystyy tällöin tilitoimisto laskemaan helposti. Muistettava aineisto riippuu siitä, että mitä tilitoimiston päässä hoidetaan tai mitä asioita hoidetaan esim. sähköisesti yhteiskäyttöisessä ohjelmassa. Joka tapauksessa lista on hyvä muistinvirkistämiseksi, mitä kaikkea tilinpäätöstä tehdessä tulee muistaa. Tilintarkastajaa kannattaa myös tarpeen tullen konsultoida hyvissä ajoin.

Jaa postaus

Katsoitko jo nämä?