Henkilötunnus – uudistus 1.1.2023

Vuoden 2023 alusta on tarkoitus tulla voimaan uudistus koskien henkilötunnuksia. Uudistuksen jälkeen henkilötunnusta ei saisi enää käyttää henkilöllisyyden todentamiseen. Myös muodon on tarkoitus muuttua.

Nykyisessä mallissa on olemassa vain rajallinen määrä tunnuksia kullekin päivälle ja osa on käymässä vähiin. Siksi siis uudistus muotoon. Henkilötunnuksiin on tulossa uusia välimerkkejä kuten esim. 2000-luvulla syntyneille A-kirjaimen lisäksi lisää kirjaimia jne. Tästä muutoksesta on jo päätetty valtioneuvoston asetuksella ja uusia merkkejä tulee käyttöön tarpeen mukaan. Alun alkaen oli suunnitelmissa laajempi kokonaisvaltainen uudistus, mutta sitä pidettiin liian kalliina.

Uudistuksen myötä on tulossa mahdolliseksi mm. etärekisteröinti ulkomaalaisille henkilöille sekä aivan uusi yksilöintitunnus, joka olisi riippumaton henkilötiedoista eikä siitä olisi pääteltävissä henkilön ikää. Kaikki suomalaisen henkilötunnuksen omaavat saisivat tunnuksen automaattisesti.

Asiasta laajemmin mm. Taloushallintoliiton sivuilta ja DVV:n sivuilta.

Henkilötunnuksen muoto ja käyttö muuttuu

https://dvv.fi/hetu-uudistus

Jaa postaus

Katsoitko jo nämä?

Kustannustuki 5

Kustannustuen viides hakukierros alkaa tänään 21.12.2021. Tukea voi hakea Valtiokonttorin sähköisestä asiointipalvelusta klo 9:00 alkaen.

Lue lisää »