Luottotietolain uudistus – maksuhäiriömerkinnät

Luottotietolaki uudistuu 1.12.2022 alkaen ja samalla tulee muutoksia maksuhäiriömerkintöjen säilytysaikoihin.

Uuden lain mukaan maksuhäiriömerkintä poistuu luottotietorekistereistä kuukauden kuluessa siitä, kun luottotietoyritykset ovat saaneet tiedon velan maksamisesta.

Tämä säilytysajan lyhentäminen koskee yleisimpiä henkilöluottotietoja ja myöskin yritysluottotietoja. Jos velalliselle tulee uusi maksuhäiriömerkintä, se ei jatkossa pidennä maksuhäiriömerkinnän kestoa, vaan jokaisen merkinnän säilytysaika on itsenäinen. Maksuhäiriömerkintä on aina kuitenkin voimassa kaksi tai kolme vuotta, jos velkaa ei makseta sinä aikana.

Kannattaa huomioida sellainen seikka, että ulosotto ei automaattisesti ilmoita luottotietoyhtiöille velkojen loppuun maksamisesta. Velallisen on itse pyydettävä poistoa. Ulosoton ilmoittamien maksuhäiriömerkintöjen poistoa voi hakea ulosoton sähköisen asiointipalvelun kautta mm. tästä linkistä: https://asiointi.oikeus.fi/ulosotto/#/

Pyynnön voi tehdä velallisen palvelun Viestit-osiossa aiheella Luottotiedot tai sähköpostitse ulosotto@oikeus.fi. Viestissä on mainittava henkilön nimi ja syntymäaika.

Lakimuutos on aiheuttanut poistopyyntöjen käsittelyssä ruuhkaa, joten pyynnöstä kannattaa lähettää vain yksi viesti. Lisäviestit ja puhelintiedustelut vain hidastavat käsittelyä.

Merkinnän poisto koskee ainoastaan luottotietorekisteriä. Ulosottorekisteristä annettavasta todistuksesta käy ilmi velallisen kaikki ulosottoasiat edellisen kahden vuoden ajalta.

Jaa postaus

Katsoitko jo nämä?